piątek, 8 maja 2015

Drożdżówki z serem



  • 20 g świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 80 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 40 g miękkiego masła lub margaryny

W ciepłym mleku rozpuścić cukier i drożdże. Posypać łyżką mąki i przykryć serwetką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut.
Do mąki w mikserze dodać masło i wyrośnięty zaczyn.
Ucierać kilka minut aż ciasto będzie sprężyste i będzie odchodzić od ścianek. Pozostawić w ciepłym miejscu przykryte serwetką na około 45 minut do wyrośnięcia.
Krótko wyrobić i rozwałkować na około 1/2 cm. Wykroić spore kółka z ciasta.
  • 250 g sera śmietankowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 żółtko 
Wymieszać dokładnie składniki na ser. Na każdym kółku z ciasta położyć warstwę sera.
  • 50 g mąki krupczatki
  • 35 g masła
  • 35 g cukru
Wszystkie składniki rozetrzeć palcami aż całość się połączy i powstaną grudki kruszonki. Kruszonką posypać drożdżówki pokryte serem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30-40 minut.
Gotową drożdżówkę jeszcze ciepłą polać lukrem i wystudzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz