- 20 g świeżych drożdży
- 125 ml ciepłego mleka
- 80 g cukru
- 300 g mąki pszennej
- 40 g miękkiego masła lub margaryny
Do mąki w mikserze dodać masło i wyrośnięty zaczyn.
Ucierać kilka minut aż ciasto będzie sprężyste i będzie odchodzić od ścianek. Pozostawić w ciepłym miejscu przykryte serwetką na około 45 minut do wyrośnięcia.
Krótko wyrobić i rozwałkować na około 1/2 cm. Wykroić spore kółka z ciasta.
- 250 g sera śmietankowego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 żółtko
- 50 g mąki krupczatki
- 35 g masła
- 35 g cukru
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30-40 minut.
Gotową drożdżówkę jeszcze ciepłą polać lukrem i wystudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz