- filet z indyka (około 1 kg)
- 2 łyżki powideł śliwkowych (najlepiej domowej roboty)
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki wody
Mięso obwiązać nitką aby nadać mu kształt i przełożyć do keksówki. Zalać przestudzoną marynatą, dokładnie obtoczyć z każdej strony. Mięso odstawić do lodówki na 12-24 godziny.
Na drugi dzień odlać zalewę dodając do niej około 125 ml wody. Połowę marynaty wlać do foremki w której będzie się piekło mięso, a drugą częścią polewać kilkukrotnie mięso podczas pieczenia.
Piec w 180 stopniach przez 70 minut. Wystudzić. Mięso musi odpocząć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz