wtorek, 26 maja 2015

Domowa szynka z indyka


  • filet z indyka (około 1 kg)
  • 2 łyżki powideł śliwkowych (najlepiej domowej roboty)
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki wody
Powidła, miód, sos, ocet, wodę i sól podgrzać do rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia.
Mięso obwiązać nitką aby nadać mu kształt i przełożyć do keksówki. Zalać przestudzoną marynatą, dokładnie obtoczyć z każdej strony. Mięso odstawić do lodówki na 12-24 godziny. 

Na drugi dzień odlać zalewę dodając do niej około 125 ml wody. Połowę marynaty wlać do foremki w której będzie się piekło mięso, a drugą częścią polewać kilkukrotnie mięso podczas pieczenia.

Piec w 180 stopniach przez 70 minut. Wystudzić. Mięso musi odpocząć.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz