Ciasto miodowe z niezbyt dużą ilością kalorii. Dla tych co lubią gorzkawy posmak mąki razowej.
- 225 g mąki razowej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka przypraw do piernika
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 200 g miodu płynnego
- 50 g masła
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- starta skórka i sok z 1 cytryny
- 2 łyżki mleka
Mąkę, sól, przyprawy przesiać do miski. W garnku na małym ogniu rozgrzać do połączenia składników miód, masło, skórkę i sok z cytryny. Jajka ubić z mlekiem. Pozostałe składniki suche przesiać do miski, dodać do ubitych jajek z mlekiem a następnie wymieszać z miodem, masłem i cytryną. Wymieszać.
Wlać do formy na babkę. Piec około 20-25 minut, do suchego patyczka.
Po wystygnięciu można polać miodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz