środa, 13 maja 2015

Ciasto miodowe z razowej mąki



Ciasto miodowe z niezbyt dużą ilością kalorii. Dla tych co lubią gorzkawy posmak mąki razowej.
  • 225 g mąki razowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka przypraw do piernika
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 200 g miodu płynnego
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • starta skórka i sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki mleka
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.
Mąkę, sól, przyprawy przesiać do miski. W garnku na małym ogniu rozgrzać do połączenia składników miód, masło, skórkę i sok z cytryny. Jajka ubić z mlekiem. Pozostałe składniki suche przesiać do miski, dodać do ubitych jajek z mlekiem a następnie wymieszać z miodem, masłem i cytryną. Wymieszać.
Wlać do formy na babkę. Piec około 20-25 minut, do suchego patyczka.
Po wystygnięciu można polać miodem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz