piątek, 8 maja 2015

Makowiec



Przepis na ten makowiec ma lat wiele wiele, bo piekła go moja babcia, mama i ja też. I nie wyobrażam sobie innego. Z porcji poniżej wychodzą 4 spore makowce.
Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 1/2 kg mąki
  • 4 dkg drożdży świeżych
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 całe jajko i 3 żółtka
  • 3/4 kostki masła
  • szczypta soli

Etap 1, zaczyn drożdżowy. Mleko podgrzewamy, najlepiej temperaturę sprawdzić ręką, ma być ciepłe ale nie gorące. Rozpuścić cukier i drożdże. Posypać odrobiną mąki, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 2, rozpuścić masło podobnie jak mleko, nie może być gorące.
Etap 3, do mąki dodajemy resztę składników, wyrośnięte drożdże i rozpuszczone masło, które najlepiej wlewać po dłoni. Ubijać drewnianą łyżką aż ciasto zacznie odchodzić od makutry. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce.
Składniki na masę makową:
  • 1 i 1/2 kg maku
  • bakalie: rodzynki, orzechy włoskie, migdały, orzechy pekan, figi
  • 3/4 kg cukru
  • 25 dkg rozpuszczonego miodu
  • ubite białka z 3 jaj
Mak zalać wrzątkiem, najlepiej dzień wcześniej. Na drugi dzień zmielić, ja robię to trzykrotnie. Dodać cukier, miód, białka i bakalie (daję naprawdę dużo!!!). Bakalie warto trochę rozdrobnić.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować na cienki prostokąt. Nałożyć mak z bakaliami i zawinąć w ciasto. Ciasta nie jest dużo, ale pokryje cienką warstwą mak. Zawinąć w pergamin albo papier do pieczenia.
Piec w temperaturze 200 stopni około 45-50 minut aż ciasto się zarumieni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz