Przepis na ten makowiec ma lat wiele wiele, bo piekła go moja babcia, mama i ja też. I nie wyobrażam sobie innego. Z porcji poniżej wychodzą 4 spore makowce.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 1/2 kg mąki
- 4 dkg drożdży świeżych
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 całe jajko i 3 żółtka
- 3/4 kostki masła
- szczypta soli
Etap 2, rozpuścić masło podobnie jak mleko, nie może być gorące.
Etap 3, do mąki dodajemy resztę składników, wyrośnięte drożdże i rozpuszczone masło, które najlepiej wlewać po dłoni. Ubijać drewnianą łyżką aż ciasto zacznie odchodzić od makutry. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce.
Składniki na masę makową:
- 1 i 1/2 kg maku
- bakalie: rodzynki, orzechy włoskie, migdały, orzechy pekan, figi
- 3/4 kg cukru
- 25 dkg rozpuszczonego miodu
- ubite białka z 3 jaj
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować na cienki prostokąt. Nałożyć mak z bakaliami i zawinąć w ciasto. Ciasta nie jest dużo, ale pokryje cienką warstwą mak. Zawinąć w pergamin albo papier do pieczenia.
Piec w temperaturze 200 stopni około 45-50 minut aż ciasto się zarumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz