poniedziałek, 22 lipca 2013

Ciasto czekoladowe z burakami

Było już ciasto marchewkowe (TUTAJ) oraz z cukinią (TUTAJ), teraz przyszła pora na spróbowanie z burakami, które są ulubionym moim warzywem, więc miałam nadzieję, że w formie "słodkiej" mnie nie zawiodą i tak się stało.
Składniki:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 250 g surowych buraków
  • 100 g cukru brązowego
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, foremkę nasmarować masłem (ciasta nie jest dużo, więc wykorzystałam małą tortownicę ale można też użyć keksówkę). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia. Do jajek dodać cukier oraz olej i ucierać mikserem do uzyskania gładkiej masy. Przesiać mąkę, przyprawę korzenną i sodę i dodać do masy delikatnie mieszając.
Obrane buraki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach i odcisnąć nadmiar wody (to bardzo ważne, gdyż nieodciśnięte spowodować mogą powstanie zakalca) oraz połączyć z czekoladą. Dodać do masy i dokładnie wymieszać.
Ciasto piec przez około 50 minut do tradycyjnie suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić a na schłodzone ciasto kładziemy polewę.
 

Buraka nie czuć zupełnie, ale niesamowicie podkreśla smak czekolady...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz