Składniki:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 100 ml oleju rzepakowego
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 250 g surowych buraków
- 100 g cukru brązowego
Obrane buraki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach i odcisnąć nadmiar wody (to bardzo ważne, gdyż nieodciśnięte spowodować mogą powstanie zakalca) oraz połączyć z czekoladą. Dodać do masy i dokładnie wymieszać.
Ciasto piec przez około 50 minut do tradycyjnie suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić a na schłodzone ciasto kładziemy polewę.
Buraka nie czuć zupełnie, ale niesamowicie podkreśla smak czekolady...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz