piątek, 15 marca 2013

Czekolodowo-czekoladowe ciasto

Upieczenie tego ciasta kosztowało kupno kilku książek o ciastach z czekolady i zjedzenie kilkunastu, które nie spełniały naszych oczekiwań. Na to ciasto z kawką chodziłyśmy parę lat temu do zaprzyjaźnionej kafejki i zastanawiałyśmy się bez końca, jak ono jest zrobione. Trzeba jednak być wytrwałym i wyszukać przepis, który będzie taki jak powinien. Ciasto jest mokre do granic możliwości i smakuje tylko i wyłącznie czekoladą. Zadowoli każdego czekoladoholika. Ciasto nie zawiera mąki i to nie jest pomyłka.
Należy:
  • rozpuścić w kąpieli wodnej albo w garnuszku na małym ogniu 300 g margaryny + 300 g gorzkiej czekolady, ostudzić
  • ubić na sztywno pianę z 10 jajek dodając powoli 350 g drobnego cukru
  • żółtka z 10 jajek wymieszać z 2 łyżkami kakao i dodać ostudzoną margarynę z czekoladą
  • dodać żółtka z kakao i całość włożyć do blaszki oraz nagrzanego do 180 stopni piekarnika
  • piec około 30 minut
To jest podwójna porcja, gdyż z jednej porcji tak jakoś "malizną" zalatuje... Jeżeli ktoś się skusi na upieczenie z jednej porcji, polecam mus czekoladowy na wierzch. Ale to już naprawdę rozpusta z kalorii...
A jak ktoś ma ochotę to polecam ciasto czekoladowe z cukinią, które było TUTAJ... daleko mu jednak do wilgotności i smaku tego tutaj.
A tu przepis na małą porcję:
  • 150 g margaryny
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 5 jajek
  • 1 łyżka kakao
  • 175 g cukru

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz