Spaghetti carbonara
Ale dzisiaj wyżerka była... Smakowita i na specjalne życzenie wykonana, więc tym bardziej smakowitsza się wydaje. Potrzebne składniki to:
- 2 żółtka
- boczek wędzony w paseczki pokrojony - miałam 6 plastrów dużych
- około 2 łyżek parmezanu
- 1 mała cebula lub pół dużej
- śmietana 18 %
- oliwa z czosnkiem i tymiankiem (moja zrobiona latem), albo oliwa i 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- makaron tagliatelle - opakowanie tradycyjnie dostępne w sklepach :)
A jak się już ma powyższe, to trzeba zakasać rękawy i zrobić tak:
- boczek pokroić w plasterki i obsmażyć na oliwie, dodać i delikatnie zeszklić cebulę, na sam koniec dodać natkę pietruszki
- makaron ugotować w międzyczasie
- żółtka roztrzepać widelcem wymieszać z parmezanem i śmietaną dodać do boczku i cebuli i dosłownie przez minutę mieszając trzymać na ogniu niewielkim
- do sosu dodać gorący makaron i wymieszać
- a na talerzu posypać jeszcze natką i plasterkami parmezanu
Uwagi różne:
- jak się nie ma oliwy z czosnkiem, to po prostu dodać ząbek czosnku do boczku
- używam bardzo mało soli albo w ogóle, jak w tym przypadku, nie solę ani makaronu, ani sosu... boczek jest wystarczająco słony
- jak ktoś lubi można urozmaicić potrawę świeżo zmielonym kolorowym pieprzem
- i ostatnia... to wszystko ma zmusić do kreatywności w kuchni i wypróbowania tego, co się samemu lubi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz