piątek, 15 marca 2013

Spaghetti carbonara

Ale dzisiaj wyżerka była... Smakowita i na specjalne życzenie wykonana, więc tym bardziej smakowitsza się wydaje. Potrzebne składniki to:
  • 2 żółtka 
  • boczek wędzony w paseczki pokrojony - miałam 6 plastrów dużych
  • około 2 łyżek parmezanu
  • 1 mała cebula lub pół dużej
  • śmietana 18 %
  • oliwa z czosnkiem i tymiankiem (moja zrobiona latem), albo oliwa i 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • makaron tagliatelle - opakowanie tradycyjnie dostępne w sklepach :)
A jak się już ma powyższe, to trzeba zakasać rękawy i zrobić tak:
  • boczek pokroić w plasterki i obsmażyć na oliwie, dodać i delikatnie zeszklić cebulę, na sam koniec dodać natkę pietruszki
  • makaron ugotować w międzyczasie
  • żółtka roztrzepać widelcem wymieszać z parmezanem i śmietaną dodać do boczku i cebuli i dosłownie przez minutę mieszając trzymać na ogniu niewielkim
  • do sosu dodać gorący makaron i wymieszać
  • a na talerzu posypać jeszcze natką i plasterkami parmezanu
Uwagi różne:
  • jak się nie ma oliwy z czosnkiem, to po prostu dodać ząbek czosnku do boczku
  • używam bardzo mało soli albo w ogóle, jak w tym przypadku, nie solę ani makaronu, ani sosu... boczek jest wystarczająco słony
  • jak ktoś lubi można urozmaicić potrawę świeżo zmielonym kolorowym pieprzem
  • i ostatnia... to wszystko ma zmusić do kreatywności w kuchni i wypróbowania tego, co się samemu lubi   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz