- 2 szklanki mąki
- 6 żółtek
- szklanka kwaśnej śmietany
- kieliszek spirytusu
- łyżka masła
- cukier puder do posypania
- 4 planty do smażenia, przez lata wyćwiczone, że nie pieni się od mąki tak jak smalec, wręcz prawie w ogóle
W międzyczasie z żółtek, mąki, śmietany, masła oraz spirytusu zagnieść ciasto jak na pierogi. Jeśli jest za rzadkie należy dodać mąki. Cienko rozwałkować. Oczywiście im cieniej tym fajniejsze wychodzą.
Ciasto porozcinać na paski o szerokości około 1-1,5 centymetra i długości 10. Każdy pasek nacinamy przez środek wzdłuż i przewijamy.
Aby było ciekawiej można zrobić róże karnawałowe. Wycina się trzy kółka, duże, średnie i małe. Nacina się po bokach a potem układa jedno na drugim. Palcem przydusić w środku, by kółka się skleiły.
To zaczynamy tłusty czwartek w środę...
Chrust - po wielkopolsku faworki (przyp. autora)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz