piątek, 15 marca 2013

Ciasto czekoladowe z cukinią


Koniec tego lenistwa i niebycia w domu. Czas się wziąć w loży za siebie i coś smacznego zrobić. Będąc więc jeszcze jedną nogą w Glasgow a drugą już w Wawie upiekłam coś czekoladowo - cukiniowego, bo cukinia to jedno z moich favorite warzyw...

Wyjściowe to:
  • 115 g miękkiego masła
  • pół szklanki oleju
  • 250 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach
  • 60 g posiekanej gorzkiej czekolady

Wszystko miesza się przy pomocy magicznego miksera i wychodzi coś takiego smacznego...

Moje uwagi z poradnika gospodyni wiejskiej:
  1. dodałam całą gorzką czekoladę czyli więcej, a co tam, od przybytku głowa nie boli
  2. zabrakło mi kakao więc przemyciłam trochę rozpuszczalnego
  3. kiedy już na cirka about 160 stopni wrzuciłam tę foremkę z ciastem do pieca to piekłam około półtorej godziny
Podziękowania:

Podziękowania dla Asi, Zosi i Jaśka, którzy cierpliwie czekali przy stole zabawiając mnie rozmową aż się ciasto upiecze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz