środa, 22 maja 2013

Jogurtowiec


Polecam bardzo delikatny deser, ni to ciasto, ni to sernik na zimno. Zadowoli każdego... To znaczy mam taką nadzieję :)
  • 250 g kruchych ciastek zwykłych
  • 150 g masła
  • 1,6 litra jogurtu naturalnego
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 4 opakowania galaretki cytrynowej
  • 2 opakowania galaretki malinowej
Ciastka wymieszać z rozpuszczonym masłem w mikserze. Wyłożyć formę, ugnieść, najlepiej szklanką. Wstawić do lodówki na około pół godziny.  
W tym czasie jogurt zmiksować z cukrem pudrem. 
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 400 ml wrzącej wody, dokładnie wymieszać, schłodzić i dodać do jogurtu.

 
Masę jogurtową wylać na schłodzone ciastka i zostawić do zastygnięcia w lodówce na około 3-4 godziny.
Galaretki czerwone rozpuścić w 800 ml wrzącej wody. Ostudzić i chłodne, a
nawet już delikatnie tężejące wylać na masę jogurtową. Zostawiam do zastygnięcia. 
Niech nikogo nie zdziwią ilości wody, w której rozpuszczamy galaretki. Tak ma być. Trzymamy się tego, by deser się należycie ściął i był smaczny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz