wtorek, 30 kwietnia 2013

Drożdżowe bułeczki z rodzynkami i żurawiną

Coś do przegryzienia dla wszystkich, którzy lubią ciasto drożdżowe i na dodatek z rodzynkami.
Składniki na ciasto (z tej porcji wychodzi mi 10 do 12 bułeczek):
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 14 g drożdży świeżych (zawsze się zastanawiam czemu 14 a nie 15, ale trzymam się swych zapisanych przepisów)
  • 75 g cukru
  • 50 g masła
  • 225 ml letniego mleka
  • 1 jajko
Nadzienie:
  • 25 g roztopionego masła
  • 2 łyżki jasnego brązowego cukru 
  • 125 g rodzynek wymieszanych z żurawiną
  • 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Lukier:
  • sok z 1 cytryny mieszamy z cukrem pudrem w takich ilościach aby otrzymać jedwabisty gęsty lukier


Mąkę przesiać. Dodać sól, roztopione masło, zaczyn z drożdży, jajko. 
  • Zaczyn z drożdży wykonujemy w następujący sposób: w letnim mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem, przysypujemy mąką, by stworzyć kołderkę i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po urośnięciu dodajemy do całości.
  • Roztopione masło musi być letnie, mój sposób, to wlewanie "po ręce". Jeśli parzy, jest za gorące, należy jeszcze ostudzić. 
Wymieszać, wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i będzie "odchodzić" od ścianek makutry. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. 
  • Przy cieście drożdżowym ważna jest temperatura otoczenia (ciepło), o czym pisałam już przy okazji rogalików drożdżowych TUTAJ.
Ciasto wyjąć, zagnieść, rozwałkować na kwadrat. Posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem, rodzynkami i skórką. Zwinąć jak roladę. Zwinięty rulon pokroić na równe części i układać na blaszce jedna obok drugiej, dopasować blaszkę wielkością tak, by wszystkie się zmieściły. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30-40 minut. Piec 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Po upieczeniu posmarować lukrem i można zajadać nawet ciepłe, tak chyba nawet smaczniej... A do picia woda z cytryną i miętą z przydomowego czyli balkonowego ogródka, by zrównoważyć słodkości...




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz