środa, 11 grudnia 2013

Kurczak w sosie pomarańczowym


W poszukiwaniu urozmaicenia w sposobach podania piersi z kurczaka natrafiłam na ten przepis, troszkę zmodyfikowałam i wyszło pyszne danie.
  • 2 podwójne piersi z kurczaka zalewamy marynatą na 24 godziny
  • ryż
Marynata:
  • sok i miąższ z 2 pomarańczy
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, drobno startego
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 4 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 4 łyżki dżemu pomarańczowego
Wszystkie składniki marynaty zagotować w garnku i pogotować przez kilka minut. Ostudzić. 
Zalać filety z kurczaka w naczyniu żaroodpornym i odstawić, najlepiej na noc, do lodówki. Minimum to 3 godziny, by mięso przeszło wszystkimi aromatami.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wstawić naczynie z kurczakiem i całą marynatą do piekarnika i piec bez przykrycia przez około 30 minut, w międzyczasie polewać marynatą albo po prostu przewrócić filety na drugą stronę. 


Podawać z ugotowanym ryżem. Mięso powinno kilka minut "odpocząć" przed pokrojeniem i podaniem.
Smacznego wszystkim na diecie i nie tylko :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz