W poszukiwaniu urozmaicenia w sposobach podania piersi z kurczaka natrafiłam na ten przepis, troszkę zmodyfikowałam i wyszło pyszne danie.
- 2 podwójne piersi z kurczaka zalewamy marynatą na 24 godziny
- ryż
- sok i miąższ z 2 pomarańczy
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 2 ząbki czosnku, drobno startego
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 4 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 4 łyżki dżemu pomarańczowego
Zalać filety z kurczaka w naczyniu żaroodpornym i odstawić, najlepiej na noc, do lodówki. Minimum to 3 godziny, by mięso przeszło wszystkimi aromatami.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wstawić naczynie z kurczakiem i całą marynatą do piekarnika i piec bez przykrycia przez około 30 minut, w międzyczasie polewać marynatą albo po prostu przewrócić filety na drugą stronę.
Podawać z ugotowanym ryżem. Mięso powinno kilka minut "odpocząć" przed pokrojeniem i podaniem.
Smacznego wszystkim na diecie i nie tylko :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz