piątek, 25 marca 2016

Ciasto czekoladowe

 
  • 4 jajka
  • 300 g mąki
  • 250 g masła
  • 125 ml mleka
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 60 g dobrego kakao
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczone w 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 350 g brązowego cukru
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Gorzką czekoladę, masło i brązowy cukier rozpuścić w kąpieli wodnej na gładką masę. Odstawić do ostygnięcia. 

Następnie dodać mleko, rozpuszczoną kawę, jajka, olej i dokładnie zmiksować. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Dodać do czekoladowej mieszanki. Zmiksować do połączenia składników. Na końcu dodać kakao i wymieszać.

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy i piec w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C około godziny lub do tzw. suchego patyczka.


Ciasto  jest pysznie czekoladowe o bardzo głębokim smaku. Nadaje się na tort przełożony np. kremem mascarpone. U mnie w wersji bez dodatków.

(przepis zaczerpnięty z www.makelifeeasier.pl)

2 komentarze:

  1. wygląda pysznie :) moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest niesamowicie pysznie czekoladowe i świetnie sprawdzi się jako tort czekoladowy.

      Usuń