- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku od pieczenia
- szczypta soli
- 2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kakao bez cukru
- 7 łyżek wody
- 300 g masła
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
- 6 jajek
- 1/2 szklanki mleka
W międzyczasie formę do babki posmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą.
Do kakao dodać 1/2 szklanki cukru i 7 łyżek wody, wymieszać.
Do roztopionego masła dodać pozostały cukier i ucierać mikserem. Dodać aromat oraz dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu dobrze wymieszać mikserem do połączenia składników. Do masy dodać mąkę z mlekiem.
Dwie niepełne szklanki ciasta dodać do masy kakaowej, wymieszać mikserem.
Do formy na babkę nałożyć dwie łyżki jasnego ciasta, a na nie wyłożyć 1 łyżkę ciemnego ciasta. I tak do wykorzystania całego ciasta. Ciasto jest na tyle płynne, że samo się "rozchodzi" po formie, można delikatnie pokręcić formą w lewo i prawo. Ciasto nakładamy cały czas w tym samym miejscu.
Pieczemy przez około godziny do suchego patyczka. Pyszne i wilgotne ciasto, smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz