- 3 małe lub 2 duże banany
- 2 jajka
- opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 125 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 1 szklanka ciemnego kakao
- 1/4 szklanki miodu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
W mikserze lub blenderem zmiksować
banany na gładkie puree - powinniśmy otrzymać 1 szklankę. Czekoladę posiekać nożem w miarę w drobne kawałki. Dodać wszystkie pozostałe składniki (poza sodą) i dokładnie
zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Na sam koniec wsypać sodę i
zmiksować.
Przełożyć do
niej masą, wyrównać. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 25 minut. Maksymalnie do 30 minut, jednak im dłużej się piecze tym brownie bardziej wysycha.
Brownie bardzo czekoladowe!!!
banany dają niepowtarzalną naturalną słodycz!
OdpowiedzUsuńMmm, musiało smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńA gdzie mąka w tym przepisie?
OdpowiedzUsuń