wtorek, 15 września 2015

Bananowe brownie

  • 3 małe lub 2 duże banany
  • 2 jajka
  • opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 125 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka ciemnego kakao
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
W mikserze lub blenderem zmiksować banany na gładkie puree - powinniśmy otrzymać 1 szklankę. Czekoladę posiekać nożem w miarę w drobne kawałki. Dodać wszystkie pozostałe składniki (poza sodą) i dokładnie zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Na sam koniec wsypać sodę i zmiksować.
Formę o wymiarach 28 x 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
Przełożyć do niej masą, wyrównać. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 25 minut. Maksymalnie do 30 minut, jednak im dłużej się piecze tym brownie bardziej wysycha.
Brownie bardzo czekoladowe!!!



3 komentarze: