niedziela, 30 sierpnia 2015

Ciasto z bananami


  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 1 płaska łyżka ciemnego kakao
  • 60 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 duże dojrzałe banany lub 4 mniejsze
  • 2 jajka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  Masło roztopić w na małym ogniu, nie gotować, przelać je do miski i odstawić.
Do garnka po maśle włożyć połamaną czekoladę i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia.
Mąkę wymieszać z sodą, cynamonem i solą.
Banany rozgnieść widelcem. Dodać do nich roztopione masło, cukier i dokładnie wymieszać.
W drugiej misce jogurt wymieszać z jajkami na jednolitą masę. Dodać mąkę, masę bananową i dokładnie wymieszać. 
Odłożyć około 1/3 ciasta i dodać do niego roztopioną czekoladą i kakao, wymieszać.
Jasne ciasto włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć ciemne ciasto, wyrównać. Parę razy przeciąć je nożem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz