- 60 g gorzkiej czekolady
- 1 płaska łyżka ciemnego kakao
- 60 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 duże dojrzałe banany lub 4 mniejsze
- 2 jajka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
Do garnka po maśle włożyć połamaną czekoladę i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia.
Mąkę wymieszać z sodą, cynamonem i solą.
Banany rozgnieść widelcem. Dodać do nich roztopione masło, cukier i dokładnie wymieszać.
W drugiej misce jogurt wymieszać z jajkami na jednolitą masę. Dodać mąkę, masę bananową i dokładnie wymieszać.
Odłożyć około 1/3 ciasta i dodać do niego roztopioną czekoladą i kakao, wymieszać.
Jasne ciasto włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć ciemne ciasto, wyrównać. Parę razy przeciąć je nożem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz