sobota, 27 czerwca 2015

Sernik z truskawkami


Składniki na spód:
  • 150 g ciastek o smaku czekoladowym
  • 60 g roztopionego masła
Ciastka dokładnie pokruszyć (używam blendera) i wymieszać z roztopionym masłem, by powstała jednolita masa. Wyłożyć do tortownicy (20 cm), wyrównać i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Składniki na masę serową: 
  • 500 g twarogu (piątnica mielony)
  • 1/2 szklanki śmietany 36%
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • około 300 g truskawek
Wszystkie składniki na masę serową (oprócz truskawek) umieścić w mikserze. Zmiksować do połączenia. Nie miksować długo, by nie napowietrzać masy serowej.
Masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód. Truskawki pokroić na połówki, poukładać na górze masy, wciskając je lekko do sernika, by lekko ponad niego wystawały.
Piec w temperaturze 150ºC przez 70 minut. 
Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.
Ozdobić świeżymi truskawkami. Bardzo puszysty! Smacznego!


2 komentarze:

  1. Aż mi ślinka cieknie. Zjadłbym takie sernik pełen truskawek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak :) zaspokaja ochotę i na sernik i na truskawki ;)

      Usuń