poniedziałek, 15 czerwca 2015

Sernik czekoladowy na czekoladowo-cynamonowym spodzie



Składniki na spód:
  • 200 g herbatników czekoladowych lub kakaowych 
  • 85 g masła  
  • 1,5 łyżeczki cynamonu 
Składniki na masę serową:

  • 285 g gorzkiej czekolady 
  • 1,2 kg twarogu zmielonego
  • 200 g cukru 
  • 4 jajka
  • 175 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka kakao 

Przygotowanie sernika będzie łatwiejsze jeśli przygotujemy sobie kolejne półprodukty w kolejności jak poniżej:


  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 
  2. Dno formy o średnicy 23 cm wyłożyć folią aluminiową, zapiąć obręcz wypuszczając folię na zewnątrz. 
  3. Herbatniki dokładnie pokruszyć (np. blenderem) i wymieszać z roztopionym masłem i cynamonem. Masą wyłożyć na spód formy, docisnąć dłonią i odstawić do lodówki.
  4. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia.
  5. Śmietanę wymieszać dokładnie z kakao.
  6. Całe jajka ubić mikserem na puszystą masę (ubijać około 5 minut).
  7. Ser wymieszać mikserem na gładką masę.
  8. Do sera dodać ubite jajka, wymieszać. Dodać śmietanę z czekoladą i ponownie wymieszać.
  9. Masę serową wyłożyć na spód herbatnikowy i piec przez 60 minut. Ostudzić i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Słodka i czekoladowa i wbrew pozorom łatwa do osiągnięcia. Smak gorzkiej czekolady jest cudowny :)

      Usuń
  2. Uwielbiam cynamon, uwielbiam czekoladę, przepis idealny!
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam serniki i przyznaję, że wyszedł idealny w smaku, dobrze przed podaniem wyciągnąć z lodówki na godzinę!

      ps. Jeszcze nic z Twojego bloga nie gotowałam ale mam ochotę na tartę rabarbarową :)

      Usuń