Składniki na spód:
- 200 g herbatników czekoladowych lub kakaowych
- 85 g masła
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 285 g gorzkiej czekolady
- 1,2 kg twarogu zmielonego
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 175 ml śmietany 18%
- 1 łyżka kakao
Przygotowanie sernika będzie łatwiejsze jeśli przygotujemy sobie kolejne półprodukty w kolejności jak poniżej:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Dno formy o średnicy 23 cm wyłożyć folią aluminiową, zapiąć obręcz wypuszczając folię na zewnątrz.
- Herbatniki dokładnie pokruszyć (np. blenderem) i wymieszać z roztopionym masłem i cynamonem. Masą wyłożyć na spód formy, docisnąć dłonią i odstawić do lodówki.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia.
- Śmietanę wymieszać dokładnie z kakao.
- Całe jajka ubić mikserem na puszystą masę (ubijać około 5 minut).
- Ser wymieszać mikserem na gładką masę.
- Do sera dodać ubite jajka, wymieszać. Dodać śmietanę z czekoladą i ponownie wymieszać.
- Masę serową wyłożyć na spód herbatnikowy i piec przez 60 minut. Ostudzić i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Mniam! Słodka rozpusta! :)
OdpowiedzUsuńSłodka i czekoladowa i wbrew pozorom łatwa do osiągnięcia. Smak gorzkiej czekolady jest cudowny :)
UsuńUwielbiam cynamon, uwielbiam czekoladę, przepis idealny!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Uwielbiam serniki i przyznaję, że wyszedł idealny w smaku, dobrze przed podaniem wyciągnąć z lodówki na godzinę!
Usuńps. Jeszcze nic z Twojego bloga nie gotowałam ale mam ochotę na tartę rabarbarową :)