piątek, 8 maja 2015

Chleb na zakwasie do żurku


  • 550 g mąki pszennej typu 650
  • 4 łyżki mąki razowej
  • 100 ml zakwasu na żur (najlepiej z piekarni ale można wykorzystać dostępny w sklepach)
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 25 g świeżych drożdży
Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać tyle mąki pszennej by zrobić zawiesinę gęstości śmietany i odstawić przykryte serwetką na około 20 minut do wyrośnięcia.
Zaczyn dodać do reszty mąki, zakwas, sól, olej i mąkę żytnią. Wymieszać dobrze (używam miksera) aż zacznie odchodzić od ścianek.
Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto należy odgazować uderzając w nie pięścią, wyrobić już ręcznie i znowu odstawić na godzinę.
Powtórzyć czynność i ułożyć w formie do pieczenia, zostawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, chleb posmarować rozmieszanym jajkiem z odrobiną mleka, przeciąć delikatnie na wierzchu nożem by chleb miał pęknięcie. Piec przez 10 minut.
Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, na spód piekarnika włożyć na dużej blaszce kilka kostek lodu i piec przez około 30 minut.
Smacznego, chleb wart jest tych kilku godzin wyrastania!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz