piątek, 8 maja 2015

Frużelina owocowa

 

Frużelina to wspaniały dodatek do jogurtu lub nawet do ciast, zamiennik przecierów lub owoców. Zimową porą można wykorzystać, tak jak ja, owoce mrożone.

1. Owoce z cukrem ugotować na średnim ogniu aż owoce puszczą sok, zagotować
  • 2 opakowania mrożonych truskawek
  • 5-6 łyżek cukru
2. Mąkę rozpuszczoną w wodzie dodać do owoców, wymieszać aż do rozpuszczenia mąki
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
3. Żelatynę rozpuścić do napęcznienia w wodzie. Dodać do gorących owoców, wymieszać i odstawić do ostygnięcia
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody
Frużelina przypomina kisiel. My dodajemy do śniadaniowego jogurtu z płatkami. Pyszna do naleśników albo gofrów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz