piątek, 8 maja 2015

Czekoladowe popękane ciastka


  • 225 g połamanej gorzkiej czekolady 
  • 110 g masła 
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 duże jajka 
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 
  • cukier puder - do obtoczenia

 
Masło rozpuścić w garnuszku. Pod koniec rozpuszczania dodać połamaną czekoladę, rozpuścić, dokładnie wymieszać (uważając, by się nie przypaliło).

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno, dodając pod koniec partiami cukier, a następnie żółtka i ekstrakt z wanilii. Wymieszać z masą czekoladową.

Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Wsypać do powstałej masy czekoladowej, dobrze wymieszać. Schłodzić przez całą noc w lodówce.

Ciasto wyjąć z lodówki, nabierać łyżeczką, formować kuleczki, obtaczać je mocno w cukrze pudrze i wykładać na blachę wyłożoną pergaminem.

Piec około 12 minut w temperaturze 165ºC. Podczas pieczenia ciasteczka lekko się spłaszczą i popękają. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz