- 225 g połamanej gorzkiej czekolady
- 110 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 3 duże jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- cukier puder - do obtoczenia
Masło
rozpuścić w garnuszku. Pod koniec rozpuszczania dodać połamaną
czekoladę, rozpuścić, dokładnie wymieszać (uważając, by się nie
przypaliło).
Białka
oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno, dodając pod koniec partiami
cukier, a następnie żółtka i ekstrakt z wanilii. Wymieszać z masą
czekoladową.
Mąkę
wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Wsypać do powstałej masy
czekoladowej, dobrze wymieszać. Schłodzić przez całą noc w lodówce.
Ciasto
wyjąć z lodówki, nabierać łyżeczką, formować kuleczki, obtaczać je mocno w cukrze pudrze i wykładać na blachę
wyłożoną pergaminem.
Piec około 12 minut w temperaturze 165ºC. Podczas pieczenia ciasteczka lekko się spłaszczą i popękają.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz