Carbonara z pieczonym kalafiorem
Kolejne odkrycie smaku, które do siebie pasują chociaż nikt by nie przypuszczał.
- 1 mały kalafior lub 1/2 dużego
- sól, pieprz, kurkuma
- olej
Kalafiora podzielić na małe różyczki, polać olejem i posypać przyprawami. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 15 minut.
- makaron tagliatelle razowe
Makaron ugotować al dente. Można posolić, ja tradycyjnie nie używam soli.
- 15 dkg boczku wędzonego
- 2 cebule
- 1 duża śmietana 18 %
- 40 g parmezanu
- 1 jajko
- natka pietruszki
- olej
Na rozgrzanym oleju obsmażyć pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Zestawić z ognia. Dodać wymieszaną śmietanę z jajkiem i parmezanem. Wymieszać. Dodać natkę pietruszki.
Na wierzch dania podać kalafiora i świeżą natkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz