piątek, 8 maja 2015

Carbonara z pieczonym kalafiorem

Kolejne odkrycie smaku, które do siebie pasują chociaż nikt by nie przypuszczał.
  • 1 mały kalafior lub 1/2 dużego
  • sól, pieprz, kurkuma
  • olej
Kalafiora podzielić na małe różyczki, polać olejem i posypać przyprawami. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 15 minut.


  • makaron tagliatelle razowe
Makaron ugotować al dente. Można posolić, ja tradycyjnie nie używam soli.
  • 15 dkg boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 1 duża śmietana 18 %
  • 40 g parmezanu
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
  • olej
Na rozgrzanym oleju obsmażyć pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Zestawić z ognia. Dodać wymieszaną śmietanę z jajkiem i parmezanem. Wymieszać. Dodać natkę pietruszki.
Na wierzch dania podać kalafiora i świeżą natkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz