Żurek, zupa na Wielkanoc i nie tylko.
- 2 kiełbasy białe, parzone
- 6 średnich ziemniaków
- żur (można zrobić samemu, można kupić gotowy) - inaczej zwany żurem na zakwasie
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szalotki
- 6 plastrów wędzonki lub boczku wędzonego
- sól, pieprz, majeranek
- 1 opakowanie małe śmietany 30 %
Na patelni podsmażyć pokrojony w drobniutką kostkę boczek lub wędzonkę oraz cebulę. Dodać do zupy.
Tak naprawdę to dodajemy tyle ziemniaków i kiełbasy ile lubimy, ja lubię zupę gęstą.
Doprawić solą, pieprzem i majerankiem dla smaku. Nie solić samych ziemniaków, bo kiełbasa jest też słona i lepiej nie przesolić.
Dla zagęszczenia dodać śmietanę ale już po zdjęciu z ognia.
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Żurek na zakwasie:
- czubata szklanka mąki żytniej
- 1 litr ciepłej przegotowanej wody
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku drobno pokrojone
- kilka skórek razowego ciemnego chleba
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz