piątek, 8 maja 2015

Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem



  • 1 szklanka ryżu do risotto
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 szklanki mrożonego groszku
  • 5 pieczarek
  • 1-1,5 litra bulionu
Na dużej patelni albo w rondlu zarumienić pokrojone w drobną kostkę mięso, wcześniej na godzinę zamarynowane w jarzynce, ziołach prowansalskich, kurkumie i oleju.
Po zrumienieniu mięsa dodać pokrojone pieczarki oraz zamrożony groszek.
Podsmażyć przez około 3-4 minut. 
Dodać ryż.
Zalać połową bulionu tak aby zakryć cały ryż i na małym ogniu gotować delikatnie pod przykryciem przez około 20 minut.
Jak ryż wchłonie bulion dolać pozostałą część i dalej gotować na delikatnym ogniu.
Risotto jest gotowe jak bulion zostanie w całości wchłonięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz