Składniki na ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 150 ml mleka
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 400 g mąki pszennej
- 2 całe jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 70 g masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100 g cukru brązowego
Resztę mąki wsypać do dużej miski (ja używam do wyrobienia miksera). Dodać cukier, jajka, sól, roztopione masło (ciepłe, najlepiej wlewać "po dłoni" wtedy wiadomo, że nie będzie gorące) i wyrośnięty zaczyn z drożdży. Wyrobić ciasto, mikserem około 10 minut. Ciasto powinno odchodzić od ścianek miski. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (około 1 godziny).
W międzyczasie roztopić 70 g masła. Odstawić do wystygnięcia.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Zagnieść i rozwałkować na prostokąt. Ciasto posmarować roztopionym masłem (odkładając łyżkę masła na bok) i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (dość obficie). Zrolować ciasto i odkrawać na szerokość 1 - 2 centymetrów.
W formie wysmarowanej masłem układać pokrojone ciasto jedno obok drugiego. Zostawić przykryte w ciepłym miejscu na około pół godziny do wyrośnięcia.
Posmarować resztką roztopionego masła, można posypać cukrem z cynamonem (zostawić troszkę do posypania).
Piec 30 minut. Po około połowie pieczenia jak będą zarumienione, przykryć folią aluminiową by się nie spaliły.
Odrywać każdą, smaczne i na ciepło i na zimno.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz