piątek, 8 maja 2015

Bułki drożdżowe z cynamonem



Składniki na ciasto:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 całe jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:
  • 70 g masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g cukru brązowego
Przygotować rozczyn z drożdży. W ciepłym (ale nie gorącym!) mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru, posypać łyżką mąki i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia (10 - 15 minut).

Resztę mąki wsypać do dużej miski (ja używam do wyrobienia miksera). Dodać cukier, jajka, sól, roztopione masło (ciepłe, najlepiej wlewać "po dłoni" wtedy wiadomo, że nie będzie gorące) i wyrośnięty zaczyn z drożdży. Wyrobić ciasto, mikserem około 10 minut. Ciasto powinno odchodzić od ścianek miski. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (około 1 godziny).

W międzyczasie roztopić 70 g masła. Odstawić do wystygnięcia.
 

Nagrzać piekarnik do 180 stopni.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Zagnieść i rozwałkować na prostokąt. Ciasto posmarować roztopionym masłem (odkładając łyżkę masła na bok) i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (dość obficie). Zrolować ciasto i odkrawać na szerokość 1 - 2 centymetrów.

W formie wysmarowanej masłem układać pokrojone ciasto jedno obok drugiego. Zostawić przykryte w ciepłym miejscu na około pół godziny do wyrośnięcia.

Posmarować resztką roztopionego masła, można posypać cukrem z cynamonem (zostawić troszkę do posypania).

Piec 30 minut. Po około połowie pieczenia jak będą zarumienione, przykryć folią aluminiową by się nie spaliły.

Odrywać każdą, smaczne i na ciepło i na zimno.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz