poniedziałek, 10 lutego 2014

Ciastka owsiane z mąki razowej

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 jajko 
  • 100 g roztopionego masła 
  • 1szklanka bakalii (żurawina, rodzynki, migdały lub inne orzechy, pestki dyni, pestki słonecznika)
Masło roztopić i ostudzić do temperatury pokojowej. Suche składniki (oprócz bakalii) wymieszać w misce. Dodać jajko i ostudzone masło. Dodać bakalie.
Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około pół godziny.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni.
Po wyjęciu z lodówki formować kulki i spłaszczyć. 
Z takiej porcji wychodzi około 15 ciastek.
Piec 15 minut.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz