czwartek, 21 marca 2013

Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem


Kilkudniowe milczenie nie oznacza, że w Loży nic się nie działo i nie gotowało. Wręcz przeciwnie. Ale było trochę powtórek więc nie ma co zawracać nikomu głowy. Była szarlotka na specjalne życzenie, o której TUTAJ albo TUTAJ. Powoli zauważam, że dość często bywa w Loży szarlotka :)
Zdarzyło nam się leczo, które TUTAJ. I kilka innych potraw dla podniebienia miłych, ale jakoś tak nieuwiecznionych, nie, żeby gorszych, ale szybciej zjedzonych niż sfotografowanych i opisanych. Dzisiaj za to powstało to, miał być na obiad makaron z czymś, więc wyszedł ze szpinakiem i kurczakiem.
  • makaron tagliatelle ugotować (tradycyjnie ja nie solę, ale każdy gotuje według swojego smaku)
  • pierś z kurczaka podsmażyć na złocisty kolor najpierw drobno krojąc na oleju z tymiankiem i czosnkiem, lub po prostu na oleju, a na samym końcu dodać należy ze dwa ząbki czosnku
  • szpinak mrożony na patelni należy odparować, zdjąć z ognia, dodać śmietanę 18 % wymieszaną z solą, pieprzem i 3 łyżkami wody z makaronu, dodać parmezan
  • wymieszać szpinak z kurczakiem i chwilę razem podgotować
  • na talerzu proponuję posypać jeszcze parmezanem jeśli ktoś lubi, my tak

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz