Szybka przekąska na kolację lub cosik innego, jak kto woli. Jajka zapiekane w foremkach do muffinek lub po prostu jajka zapiekane w szynce parmeńskiej. Składniki na 4 sztuki:
- 8 plasterków szynki parmeńskiej
- 4 kawałki suszonych pomidorów w oleju
- 4 jajka
- sól, pieprz, jakieś zioło co kto lubi, pieczywo
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 300 ml chłodnej wody
- oliwa i oliwa z oliwek oraz różne dodatki według smaku: pomidorki koktajlowe, oliwki, zioła prowansalskie...
Mąkę
przesiać do dużej miski, dodać sól, cukier, dokładnie pokruszone świeże
drożdże. Wlać wodę i wymieszać składniki aż ciasto będzie klejące i
gęste. Miskę przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej do
wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Ja zawsze stawiam blisko kaloryfera, to rośnie jak na drożdżach :)Blaszkę posmarować oliwą. Wyrośnięte ciasto wymieszać i oprószyć mąką. Podzielić na równe części (mi wyszły 4 z takiej porcji) i naoliwionymi dłońmi rozciągnąć każdy kawałek na długość krótszego boku blaszki. Ciasto można też skręcić. Wierzch posmarować oliwą z oliwek i wcisnąć w ciasto swoje ulubione dodatki. Odstawić na chwilę do podrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni. Piec około 15-20 minut, do czasu aż skórka będzie ładnie zrumieniona.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz