piątek, 15 marca 2013

Jajka zapiekane w... oraz ciabatta do smaku


Szybka przekąska na kolację lub cosik innego, jak kto woli. Jajka zapiekane w foremkach do muffinek lub po prostu jajka zapiekane w szynce parmeńskiej. Składniki na 4 sztuki:
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej
  • 4 kawałki suszonych pomidorów w oleju
  • 4 jajka
  • sól, pieprz, jakieś zioło co kto lubi, pieczywo

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Foremki na muffiny posmarować olejem z suszonych pomidorów, każdą foremkę wyłożyć plasterkiem szynki, na dno położyć kawałek suszonego pomidora i wbić po jednym jajku, posolić, popieprzyć. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika, obkroić nożem koszyczki i wyjąć je na talerz. Podawać z pieczywem. Jakim? Na przykład proponuję zrobić ciabattę, bo chyba każdy ją lubi: 
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 300 ml chłodnej wody
  • oliwa i oliwa z oliwek oraz różne dodatki według smaku: pomidorki koktajlowe, oliwki, zioła prowansalskie... 
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, cukier, dokładnie pokruszone świeże drożdże. Wlać wodę i wymieszać składniki aż ciasto będzie klejące i gęste. Miskę przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Ja zawsze stawiam blisko kaloryfera, to rośnie jak na drożdżach :)
Blaszkę posmarować oliwą. Wyrośnięte ciasto wymieszać i oprószyć mąką. Podzielić na równe części (mi wyszły 4 z takiej porcji) i naoliwionymi dłońmi rozciągnąć każdy kawałek na długość krótszego boku blaszki. Ciasto można też skręcić. Wierzch posmarować oliwą z oliwek i wcisnąć w ciasto swoje ulubione dodatki. Odstawić na chwilę do podrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni. Piec około 15-20 minut, do czasu aż skórka będzie ładnie zrumieniona.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz