piątek, 15 marca 2013

Baba wielkanocna

Czas pomyśleć o menu na zbliżające się święta wielkanocne. To nie żart. A jak się teraz przetestuje, to potem już można wszystko :)
Moja propozycja to babka z kakao.
Składniki:
  • 1 margaryna
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek (żółtka + na sztywno ubita piana z białek)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • zapach do ciasta, ja dałam dzisiaj waniliowy
Ucieramy z margaryny i cukru gładką masę, dodając po jednym żółtku. Do tego pozostałe składniki, na samym końcu mieszając z pianą. Do wysmarowanej masłem formy wkładamy 90 % ciasta. Resztę mieszam z 2 łyżkami kakao i potem kładę kakaową część jakkolwiek do formy. Fajnie się poukłada w ciekawe esy-floresy. I do pieca na 180 stopni do suchego patyczka, około 45 minut na pewno. A jak baba wielkanocna to musi być oblana czekoladą. Można rozpuścić gotową, ale ja robię do wielu ciast sprawdzoną już polewę czekoladową. Cały proces to rozpuszczenie poniższych składników na małym ogniu:
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz