Kurczak z orzeszkami
Duża Edyta to prawie nasz domownik, którego zawsze z otwartymi ramionami przyjmujemy w naszym domu, jak i każdego gościa bez wyjątku. I nauczyłam się od niej pysznego przepisu na a'la chińszczyznę. W tym celu potrzebne są:
- ryż
- pierś z kurczaka drobno pokrojona
- puszka orzeszków ziemnych niesolonych
- 2 pory
- sos sojowy ciemny i jasny
- miód
- mąka
- olej
Na oleju obsmażyć należy najpierw mięso obtoczone delikatnie w mące i przełożyć do osobnego garnka. Następnie podsmażyć orzeszki i dorzucić do mięsa. Potem pokrojony w paseczki por i znowu do garnka. Wymieszać po około 2 łyżki sosów sojowych i miodu i dolać do składników. Podlać wodą i poddusić. Podawać z ryżem. Pychotka w pół godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz