piątek, 15 marca 2013

Kurczak z orzeszkami

Duża Edyta to prawie nasz domownik, którego zawsze z otwartymi ramionami przyjmujemy w naszym domu, jak i każdego gościa bez wyjątku. I nauczyłam się od niej pysznego przepisu na a'la chińszczyznę. W tym celu potrzebne są:
  • ryż 
  • pierś z kurczaka drobno pokrojona
  • puszka orzeszków ziemnych niesolonych
  • 2 pory
  • sos sojowy ciemny i jasny
  • miód
  • mąka
  • olej
Na oleju obsmażyć należy najpierw mięso obtoczone delikatnie w mące i przełożyć do osobnego garnka. Następnie podsmażyć orzeszki i dorzucić do mięsa. Potem pokrojony w paseczki por i znowu do garnka. Wymieszać po około 2 łyżki sosów sojowych i miodu i dolać do składników. Podlać wodą i poddusić. Podawać z ryżem. Pychotka w pół godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz