piątek, 15 marca 2013

Makaron z suszonymi pomidorami

Szybki obiadek z winem dla dużych, bez wina dla małych, wróbelków. Ciasto francuskie z pesto pomidorowym i bazyliowym. Do tego sałatka z roszponki, papryki żółtej i pomidorów doprawiona na szybko solą, pieprzem i oliwą z oliwek. I tak... to wystarczy na późny obiad. Ciasto smarujemy pesto, z jednej strony pozostawiając wolny brzeg o szerokości około 1 cm. Posypujemy rukolą. Zwijamy, wolny brzeg smarujemy jajkiem i sklejamy rulon. Kroimy go w ślimaczki o szerokości 1,5 cm. Układamy na blasze, następnie smarujemy resztą jajka i posypujemy parmezanem. Ja o parmezanie zapomniałam, więc zjadłyśmy bez a i tak było pyszne. Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni, po prostu tak długo aż nabierze złocistego koloru.

A dzisiaj obiad był chyba jeszcze szybciej wykonany, ale tak smaczny, że palce lizać i wylizywać talerze: 
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, 
  • szynka  szwarcwaldzka, 2 opakowania, pokrojona w cienkie paski
  • oraz suszone pomidory w oliwie ze słoika - tak jak szynka w paski,
  • bazylia i natka pietruszki drobno posiekana,
Wykonanie:
  • na rozgrzanej oliwie delikatnie podsmażam czosnek i szynkę,
  • do tego dokładam suszone pomidory oraz ugotowany makaron, ja wzięłam tagliatelle z dynią,
  • to wszystko obsypałam na talerzu parmezanem i świeżą pietruszką.
Jeśli nie ma się czasu, to nie ma chyba nic szybszego a tym samym smaczniejszego do uszykowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz