poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Tort czekoladowy




  • 4 jajka
  • 300 g mąki
  • 250 g masła
  • 125 ml mleka
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 60 g dobrego kakao
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczone w 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 350 g brązowego cukru
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Gorzką czekoladę, masło i brązowy cukier rozpuścić w kąpieli wodnej na gładką masę. Odstawić do ostygnięcia. 

Następnie dodać mleko, rozpuszczoną kawę, jajka, olej i dokładnie zmiksować. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Dodać do czekoladowej mieszanki. Zmiksować do połączenia składników. Na końcu dodać kakao i wymieszać.

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy i piec w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C około godziny lub do tzw. suchego patyczka.


Krem mascarpone:
  • 125 g mascarpone, zimnego
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki śmietanki kremowej  36%
Wszystkie składniki kremu ubić mikserem na gęstą masę.

(przepis zaczerpnięty z www.makelifeeasier.pl)

2 komentarze: