sobota, 26 marca 2016

Babka zebra


  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku od pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kakao bez cukru
  • 7 łyżek wody
  • 300 g masła
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki mleka 
Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia.

W międzyczasie formę do babki posmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą. 


Do kakao dodać 1/2 szklanki cukru i 7 łyżek wody, wymieszać.
Do roztopionego masła dodać pozostały cukier i ucierać mikserem. Dodać aromat oraz dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu dobrze wymieszać mikserem do połączenia składników. Do masy dodać mąkę z mlekiem.
 

Dwie niepełne szklanki ciasta dodać do masy kakaowej, wymieszać mikserem.
 

Do formy na babkę nałożyć dwie łyżki jasnego ciasta, a na nie wyłożyć 1 łyżkę ciemnego ciasta. I tak do wykorzystania całego ciasta. Ciasto jest na tyle płynne, że samo się "rozchodzi" po formie, można delikatnie pokręcić formą w lewo i prawo. Ciasto nakładamy cały czas w tym samym miejscu. 

Pieczemy przez około godziny do suchego patyczka. Pyszne i wilgotne ciasto, smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz