niedziela, 31 stycznia 2016

Ciasto szpinakowe


  • 400 g szpinaku mrożonego drobnego (1 opakowanie)
  • 3 duże jajka
  • 3/4 - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
Mrożony szpinak rozmrozić  i odcisnąć z nadmiaru wody.

W misie miksera umieścić jajka, wsypać cukier i ubić na puszystą masę. Dodać olej i zmiksować. 3 łyżki masy dodać do szpinaku i wymieszać (bardzo ważne! szpinak wtedy lepiej się rozprowadza w cieście i otrzyma się równomierny mocno zielony kolor). Wymieszany szpinak z 3 łyżkami masy dodać do reszty masy oraz pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać.


Piec w temperaturze 165ºC przez około 40 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić w formie.

Górną część ciasta odkroić, pokruszyć a okruchy zachować do dekoracji. Pozostałe ciasto przekroić na 2 blaty.

  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 125 g serka mascarpone
  • 1,5 łyżki cukru pudru
Składniki na krem zmiksować do otrzymania gęstego kremu śmietankowego. Przełożyć nim ciasto. Na wierzch posypać okruchami i pestkami granatu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz