- 400 g szpinaku mrożonego drobnego (1 opakowanie)
- 3 duże jajka
- 3/4 - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 szklanka oleju słonecznikowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
W misie miksera umieścić jajka, wsypać cukier i ubić na puszystą masę. Dodać olej i zmiksować. 3 łyżki masy dodać do szpinaku i wymieszać (bardzo ważne! szpinak wtedy lepiej się rozprowadza w cieście i otrzyma się równomierny mocno zielony kolor). Wymieszany szpinak z 3 łyżkami masy dodać do reszty masy oraz pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać.
Piec w temperaturze 165ºC przez około 40 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić w formie.
Górną część ciasta odkroić, pokruszyć a okruchy zachować do dekoracji. Pozostałe ciasto przekroić na 2 blaty.
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 125 g serka mascarpone
- 1,5 łyżki cukru pudru
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz