Sezon na truskawki oficjalnie rozpoczęty. Na spróbowanie rolada czekoladowa.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Z białek ubić pianę, dodać cukier i dalej ubijać na sztywną pianę. Dodać żółtka. Wymieszać z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Kakao wsypać na końcu również przesiewając by nie było grudek.Na dużą blaszkę wyłożoną pergaminem wylać ciasto i piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie zawinąć w rulon ciasto przy pomocy pergaminu i odstawić do wystygnięcia.
Masa:- 500 ml śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- truskawki
Wystudzone ciasto rozwinąć delikatnie. Położyć bitą śmietanę i dodać pokrojone na cząstki truskawki. Zawinąć z powrotem w rulon.
Całość posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz